شهر مجازی
شهر مجازی
با رویکرد مطالعه موردی شهر شفیلد
شهری که انسان ها آن را برمی سازند ، در آن زندگی می کنند تا ایده های خود را بسازند و حیات خود را سامان بخشند و از بودن در آن در عین راحتی لذت ببرند .
مطلبی که در پی می آید به مدل های شهر مجازی که چگونه می توانند پرده های دیجیتال (بوم های دیجیتال) برای طراحان شهری باشند ، می پردازد .
در چندسال اخیر مدرسه معماری دانشگاه شفیلد عهده دار یک برنامه تحقیقاتی- آموزشی به نام مطالعات شهری شفلد شده است که در آن دانشجویان در تیم هایی به کار گرفته می شوند تا بتوانند مهارت هایی را بیآموزند برای طراحی های جدید و چگونگی مطالعه زمینه ای شهری . همچنین این تحقیق محیطی را طراحی می کند که آن را Towns caping می نامند.
Virtual city
شهر مجازی شهری است که تمام ظرفیت های آن امکان تبدیل به فرآیندهای اطلاعاتی را دارا باشد و بتواند به فضای مجازی منتقل گردد .
ویژگیهای شهرمجازی و تفاوت های آن با شهر فیزیکی
در این شهر ما با مشخصات زیر روبرو هستیم که جزء لاینفک شهر به شمار می رود .
- شهروند شهر مجازی یک شهروند جهانی است .
- شهر مجازی دارای تکثر فرهنگی است و از یک ساحت فرهنگی تبعیت نمی کند.
- شهر مجازی تمام مرکز است و محدود به مرکز خاصی نیست.
- شهر مجازی در طول زمان و در هر مکانی قابل دسترسی و به اصطلاح همیشه در دسترس است .
- شهر مجازی در عین کوچک بودن به وسعت ذهن هر کاربر پهناور است .
-شهر مجازی ، شهر عدالتگرا است .
تیپ های مختلف شهر مجازی
- شهرهای مجازی تاریخی
- شهرهای مجازی ماهواره ای
- شهرهای مجازی با جغرافیای شهری داده ای
- شهرهای مجازی کارگاهی
- شهر کامل مجازی
- شهرهای مجازی توریستی
- شهرهایی برای زندگی متفاوت با زندگی واقعی
- شهرهای علمی
انواع شهرهای مجازی
1- شهرهای مجازی ساده
2- شهرهای مجازی مسطح
3- شهرهای مجازی سه بعدی
4- شهرهای واقعی مجازی
مراحل پیدایش شهرهای مجازی
1- ایده اولیه – طراحی موضوعی وتهیه سندراهبردی- مشورت با کارشناسان و صاحب نظران حوزه ict وتهیه زیرساخت های فنی موردنیاز از قبیل نرم افزاری و سخت افزاری
2- توسعه امکانات و توانمندی های شهر برای استفاده بازدیدکنندگان( سعی در برآورد حداقل امکانات موردنیاز شهروندان در طراحی شهر)
3- برقراری ارتباط با سایت های مرجع در زمینه های تخصصی ( تعامل با شهرهای مجازی جهان بر روی وب و داد وستد دانش و اطلاعات)
4- توسعه و گسترش شهر مجازی وفراهم آوردن امکانات و توانمندی ها وسرویس های مورد نیاز شهروندان
Towns caping
یک محیط طراحی شده است که مجموعه ای از ابزارها را برای کاربر فراهم می کند تا عناصر گرافیکی سه بعدی را معرفی و ویرایش کنند که بتواند مستقیما" در یک مدل شهر مجازی قرار گیرد .
نقشه
1- نقشه های تاریخی ومدل های فیزیکی جمع آوری شده درباره شهر تاریخی که در خلال مطالعه جمع آوری شده یک کتابخانه از شهر شفیلد را می سازند که در دسترس دانشجویان و محققان برای مشاوره های بیشتر قرار می گیرد .
2- بر اساس دیتا بیس (مرکزداده ها) فیزیکی ای که در خلال مطالعه شهری شفیلد جمع آوری شده یک پروژه مجزا شکل گرفت که تحقیق می کرد چگونه یک دیتا بیس فیزیکی می تواند به بهترین شکل به یک فرمت دیجیتال تبدیل شود که امکان دسترسی های بیشتررا فراهم می آورد .
SUCOD
( بانک اطلاعاتی مطالعات زمینه ای شفیلد)
براساس تحقیقات انسان شناسانه و تحقیقات دانشکده هنرهای انگلستان که در یک دوره 2ساله (2002-2000) طراحی شده است ، و به عنوان یک منبع شهرمجازی پویا تکمیل شده است .
این منبع یک سیستم معماری مبتنی بر وب جدید را ارائه می دهد و همچنین کاربر می تواند از مجموعه داده های شهری چندبعدی شامل مدل های شهر مجازی سه بعدی استفاده کند.
مهمترین نتایج سیستم SUCOD طراحی است و اینکه چگونه سیستم در یک محاسبه طراحی شهری بکار می رود .
Townscaping
از کارکردهای مولفه ای زیر ساخته شده است
انتخاب ،دستیابی و تعریف: همآنطور که درSUCOD می بینیم نقشه های تعاملی از یک شهر برای کاربران تهیه شده تا منطقه دلخواه خود را انتخاب کنند وبه مدلهای شهرمجازی آن منطقه دسترسی بیابند .
هدایت (navigation) :هرگاه یک زمینه شهری سه بعدی تعریف شود و به عنوان یک جهان مجازی جمع آوری گردد کاربر می تواند بطور آزادانه این جهان را به چند سبک هدایت کند . سبک هایی چون : راه رفتن – پروازکردن –نگاه کردن و...
دیدگاه ها (viewpoints ) :مشابه کارکرد صفحات وب بوک مارکتینگ وقتی مردم وب سایت های مورد علاقه خود را می یابند دیدگاه ها توسط کاربران در طول هدایت بطور آزادانه شکل می گیرد .
تعمیم (generation) :مثال ها از یک مجموعه از عناصر گرافیکی سه بعدی پایه ای می تواند خاص شود و یا به یک مدل شهر مجازی تعمیم یابد . بر اساس زبان گرافیکی کامپیوتری که در اجراء انتخاب می شود انواع عناصر گرافیکی و خواص آن ها می تواند از یک زبان به زبان دیگر تغییر کند .
ویراستاری سه بعدی ( 3D editing ) :اشیاء گرافیکی می توانند دستکاری شوند تا تغییراتی در موقعیت های فضایی ، ابعاد ، ظواهر یاحتی رفتارها را امکان پذیر سازد .
ذخیره دیتا ( : (world saveدرهر زمانی ممکن است کاربران تصمیم به ترک Towns caping بگیرند و هر آنچه در طول هر بخش ساخته اند را ذخیره کنند . کاربران می توانند دیتاهایی که قبلا" ذخیره کرده اند را دوباره آپلود کنند تا ویراستاری طراحی را دوباره بدست آورند .
نمونه ای کار شده برای تشریح عملی Towns caping
1- مرحله اجرای خیابانی تمثیلی مرتبط با مکان استقرار بنای یادبود جوبیلی در بارکرزپول به تصویر کشیده شده است .
2- بهره گیری از مکعب و استوانه درابعاد مختلف در معماری این بنا عاملیت داشته و تعمدا" درموقعیت ها وجهات گوناگون به شکل مضاعف به کارگرفته شده است .
مشکلاتی که در قابلیت بکارگیری Towns caping وجود دارد
1- دستکاری المان ها مثلا یک استوانه مشکل ساز است . دستکاری مستقیم امکان پذیر نیست .
2 - ساختارها (شکل های سه بعدی) فعلی محدود هستند .
3 - کاربران باید این اختیار را داشته باشند که نتایج طراحی مفهوم خود را ذخیره کنند تا بتوانند آنها را در سیستم ونرم افزار CAD به کار بگیرند و توسعه بدهند .
4 - مدل های زمینه ای رایج بازیافت شده از SUCOD فقط شامل جنبه های لنداسکیپ شهری مثل ساختمان ها وخیابان هاست . می توانیم چند افزونه نرم افزاری طراحی شهری را به عنوان منابع کمکی معرفی کنیم و از مواردی مانند شکل های انسانی سه بعدی و یا انیمیشنی استفاده کنیم .
منابع:
1- روزنامه ایران – 24تیر1386(عنوان مقاله : شهرهای مجازی با خانه های رایانه ای)
2- www.ebtekarnews.com
3 - مقاله شهرمجازی (دکترعاملی) سایت شهرداری تهران