درباره وبلاگ
درباره وبلاگ
صاحبان نظریه فضای مجازی و سایبری معتقدند که وبلاگ یک فضای عمومی می باشد که ادامه یافته مطبوعات نوشتاری و دیداری است . وبلاگ ها در جهان از این لحاظ مهم هستند که علاوه بررسانه عمومی ، بیان کننده دیدگاههای شخصی ، و همچنین قادر است تا یک فضای گفتگوی دو یا چند طرفه را در زمان واحد و بدور از محدودیت مکانی فراهم سازد .
"تعریف یک رسانه عمومی آن است که به صورت رسمی در اختیار همگان قرار میگیرد و در رسانههای سنتی مانند روزنامه ، رادیو و تلویزیون ظهور پیدا میکند . در ایران هنوز به وبلاگ بهعنوان یک فضای شخصی نگاه میشود تا فضای عمومی و رسانهای ، و صرفاً یک بیان شخصیاست که جایگاه ملی و جهانی ندارد ." (دکتر عاملی : همشهری آن لاین )
تاریخ ظهور وبلاگ به سال 1994 برمی گردد زمانی که ژورنالیست های تقویم Diarist Jornalist پا به عرصه گذاشتند و از فضای مجازی برای روزنامه نگاری فردی بهره بردند . شاید آن روز نیز به فکرشان خطور نمی کرد که روزی این واقع جهانگیر شود و از حد تصور فراتر رود .
بلاگیسم " یعنی امر جدید و نو و وبلاگ را وبلاگ میگویند چون یک مطلب نو را وارد فضای جهانی میکند.» (دکتر عاملی : همشهری آن لاین )
هرکس از وبلاگ استفاده می کند می داند که وبلاگ احساس خوش آیندی به انسان می دهد . احساس مفید بودن و از بند قیدهای خود ساخته فرار کردن ، بیان اندیشه ها و احساسات بدور از هر جنجال و محدودیت های بی دلیل ، موجب گردیده تا رویکرد به استفاده از وبلاگ ها گسترش غیرقابل وصفی را داشته باشد .
بنظر می رسد وبلاگ علاوه بر هویت بخشی به انسان نیاز به تخلیه شدن و دیده شدن و برقراری ارتباط با دیگران که شبیه به او هستند و متفاوت از دیگرانی که او در کنار اندیشه و احساس شان راحت نیست ، برای کاربران کارکرد دارد .
چنانچه با نظریه داغ ننگ اورینگ گافمن به وبلاگ نگاه کنیم ، خواهیم دید که وبلاگ می تواند بسیاری از بیماری های اجتماعی – روانی که اعضاء جامعه دارند بوسیله آن قابل شناسایی و درمان است . می توان بوسیله وبلاگ کار درمان بسیاری از بیماری های شخصی ، شخصیتی ، افسردگی و ... را آسان و راحت کرد . همانگونه که نقاشی درمانی و یا موسیقی درمانی و یا بازی درمانی و ... وجود دارد می توان از وبلاگ درمانی نیز استفاده برد .
دلیل این مدعا نیز اینست که انسان ها وقتی از بندها و قیدهای اجتماعی و حتی شخصیتی – شخصی رها می شوند و آنی می شود که هستند . پس استفاده از وبلاگ درمانی می تواند راهی برای کوتاه کردن فرآیند درمان باشد .
اما به اعتقاد متخصصین فضای مجازی وبلاگ را ارتباط غایب با غایب تلقی می کنند ، لیکن با توجه به تجربه زیسته بواسطه ارتباطات مداوم ، مکرر و مستمر نمی توان آن را تنها آن را ارتباط غایب با غایب تلقی کرد . « به هر حال با کارکرد فعلی آن یک ارتباط حاضر با غایب و یا یک ارتباط غیر حضوری با مخاطب محسوب میشود . »(دکتر عاملی: همشهری آن لاین )
اگر بپذیریم که تلویزیون امتداد چشم است و رادیو امتداد گوش است و ... باید بپذیریم که فضای مجازی نیز امتداد فضای واقعی می باشد . « در واقع فضای مجازی خصوصا "فضای فردی وبلاگ" در بستر فضای واقعی جامعه قابل تفسیر است . »(دکتر عاملی : همشهری آن لاین )
اگر این تفسیر با نگاه مطالعات فرهنگی و رسانه درست باشد ، فضای وبلاگ های هر کشور منعکس کننده فضای اجتماعی ایران می باشد . در نتیجه وبلاگ ایرانی با فضای اجتماعی ، سیاسی ، فرهنگی و مذهبی ایرانی بهترین موضوع برای مطالعه و تحقیق می باشند .
بنابراین « فضای وبلاگ ایرانی شدیدا" با فضای واقعی جامعه ایرانی پیوند خورده است ، و تفاوتهای زیادی با فضای وبلاگ آمریکایی ، فرانسوی ، انگلیسی دارد . با این نگاه ، میتوان گفت در فضای پراگماتیسم آمریکا ، وبلاگ یک کارکرد حرفهای و اقتصادی دارد و نه لزوماً یک کارکرد عاطفی.» (دکتر عاملی : همشهری آن لاین )
دنیای مجاز ، دنیایی عجیبی است که می توان در آن ساعت ها زندگی آزادانه به دور از هر محدودیت کرد . می توان سیروسفر به دورترین نقاط رفت ، مذاکره کرد و هر کار و اندیشه ای که داشت را مطرح نمود و یا انجام داد . «در این فضا حس ، صدا و تصویر و ابعاد منتقل میشود که البته همه اینها عین واقعیت نیست ، چون وقتی با آنها مواجه میشویم دیگر خودشان نیستند ، یک کپی است که بسیاری از عناصر را در خود آورده است . بنابراین فضای مجازی و وبلاگ قدرت تولید واقعیت را دارد . » (دکتر عاملی : همشهری آن لاین )
دنیا و فضای وبلاگ ناشناس ها را به هم پیوند می زند و ناشناخته را روشن می سازد . همچنین موجب می گردد تا رفتارهایمان تغییر یابد و به پارادیم ها و چارچوب های تقریبا" یکسان غیرهمسان برسیم . مثلا" رفتار زبانی در عین حالی که متفاوت است تا حدودی زیادی به هم شبیه می شود . یا به قولی « فضای وبلاگ "دورها" را "نزدیک" و نزدیکها را دور میکند ، این فضا میتواند جغرافیای ژئوپولتیک ، زبانی و روابط انسانی را تغییر دهد . » (دکتر عاملی : همشهری آن لاین )
نباید فراموش کرد که « وقتی فرد وارد فضای وبلاگ میشود ، یعنی وارد همه فضاها میشود ، لذا دائماً اسامی ، مفاهیم و تصاویر از طریق "هایپرلینک " امکان وارد شدن از یک فضا به فضاهای دیگر را دارند . »(دکتر عاملی : همشهری آن لاین) و فرد می تواند دنیایی را از خوشی ها و زیبایی ها ترسیم کند و تا هر وقت بخواهد در آن فضا بماند .
وبلاگ با توجه به اینکه یک رسانه می باشد ، کار را برای همه کسانی که علاقه یا محدودیت قانونی – اجتماعی سهل و آسان می کرده و با کمترین هزینه بیشترین تیراژ و بدون نیاز به صنعت چاپ ، نسبت به چاپ آن اقدام کرد و بدون نیاز به سیستم توزیع و پخش ، نسبت به توزیع و پخش این رسانه در لحظه اقدام نمود . وبلاگ جزء معدود رسانه ای است که ضمن اینکه فضا برای تولید نامحدود است ، چند رسانه ای است که نیاز به واسطه برای عرضه ندارد ، به عبارت دیگر وبلاگ تولید به مصرف .
امروزه وبلاگ از جریان عمومی به سوی جریان های تخصصی و خاص در حال تغییر جهت می باشد و این می تواند برای کشوری مثل ایران که پایبندی به مسائل ارزشی و اخلاقی دارد اتفاق میمون و مبارکی می باشد .
و اما کلام آخر ، آیا قوانینی بر این فضاها و وبلاگ ها حاکم است ؟ یا می تواند حاکم شود ؟ یا اصلا باید حاکم باشد ؟